2017. dec 17.

Alithia - egy turné morzsái

írta: Krómer Márton
Alithia - egy turné morzsái

Az Alithia egy ausztrál post rock csapat, igen régre vezethető vissza a barátságunk. Még a Fatal Errort vittem egész az elején – Dorkával – amikor az épp Budapesten stúdiózó Alithia csatlakozott pár kis klubbulira. Valamivel később visszatértek turnézni Európába, akkor egy komáromi köröm volt velük, már meg volt a Citroen C25, de még nem volt alkalmas hosszabb külföldi turnéra. Budapestről a cseh Fluffwheels vitte őket. Viszont szoros barátság alakult ki közöttünk, Tibi, a Melbournben született, de félig magyar basszusgitáros ajánlott be a Sleepmakeswaves turné végén lévő Balkán kanyarra. Az Alithia tavaly Athénban vette fel új lemezét, majd rövid Szófia-Bukarest-Kolozsvár-Budapest körre jöttek velem, már a nagy bordó Boxerrel.

Az idei turné egy nagy befektetés, a Leprous és Agent Fresco supportjaként egyhónapos európai látogatáson vannak. Volt szó róla, hogy én viszem őket, mert nem fértek be a nightlinerbe, de aztán a csehek alám ajánlottak.

És mégis hogy kerülök a buszukba Prága felé tartván? Bonyolult történet. Sparky, az énekesük komoly fülproblémákkal küzd, ami a turné előtt nem sokkal jött ki rajta. Meg kell műteni, de már nem volt rá idő. Emiatt beugróst kerestek helyére, és egy orosz leányzóban rá is leltek a helyettesre. A probléma ott kezdődött, hogy amint elindult a turné, a csajszi elkezdett a főzenekar felé orientálódni, végül átkunyerálta magát a nightlinerbe. Cserébe roadkodik – az egyéb szolgáltatásokat nem ismerjük :P – és rendkívül magasan hordja az orrát. A vicc az egészben, hogy az nem számít neki, hogy minden nap 500 embernek énekel, fontosabb, hogy a Leprous roadja…Az emberek furcsák, megmondta a Róka is.

Minden esetre a srácok az Alithiából örülnek neki, így nem kell egész nap elviselniük. Csak hát nyilván ez a hangulat rányomja a bélyegét a produkcióra is, Sparky jobb énekes is, és karizmatikus személyisége rengeteg pozitív energiát sugároz a színpadról. Viszont pozitívum, hogy két gitárossal is kiegészült a csapat, ami zeneileg nagyot dobott az előadáson. Reméljük Sparky hamarosan rendbe jön, mert ez a produkció is nagyot üt, de vele leviszik az emberek fejét. :) A következő, őszi európai turnén ismét teljes csapattal fogják letépni az arcodat!

Fotók: Bands Through The Lens

Elmentem az A38-ra fényezi a bulijukat, és ott jött az ötlet, hogy akkor akár tovább is mehetek velük Prágába, ha már megüresedett egy hely a buszban. Ezeknek a post rock turnéknak a legpozitívabb tulajdonsága, hogy az emberek kíváncsiak az előzenekarokra is, így egyrészt egy bulin 3-4 kiváló bandát láthatnak, megismerik a feltörekvő - ám a főzenekarhoz hasonlatos profizmussal turnézó - előzenekarokat. Az Alithia a második volt a négyből, és fél kilences kezdésükre kis híján teltház volt. 

Slussz poén, hogy aznap volt a születésnapom, elég jó ajándék volt egy ilyen bulit csinálni, meg aztán ugye volt egy kis pálinkázás a backstage-ben. :)

Elgondolkodtam a keddi varsói koncerten is, de onnan macerás és drága hazajutni, míg Prágából 5500Ft-ért hazahoz a Flixbus. Az egyszerűség kedvéért a hosteljükben aludtam, ami nem volt túl jó ötlet, mert a srácok elmentek bulizni és két hullámban értek vissza. Jeff hajnal háromkor és azon nyomban be is indította a fűrészmalmot. Fél hatkor duetté alakult Tibivel.

Val – a dobos – működik, mint tour manager és részeg többiek óvóbácsija. Nyolckor felrángatott mindenkit, és zúdultunk át a városon az M1-es felé. Tomas, a cseh sofőr úgy gondolta, hogy Ausztrián át jobb lesz nekünk (Szlovákia felé végig pálya van Prágáig), úgyhogy országutakon csorogtunk. Becslésem szerint úgy kábé másfél órát bukunk ezzel a döntéssel. :S

A prágai Rock Café a belvárosban, igen jó helyen lévő helyszín, a nightliner mögött foglaltak nekünk helyet a ház előtt. Elég menő volt. :)

A klub nagyon rendben van, a load in kellemetlenebb, egy emelet mínusz. Szerencsére a nagy késés miatt csak a nálunk a buszban lévő cuccot kellett levinni, és abban is segítettek a helyi satagehand-ek. A fénytechnika viszont özönvíz előtti, a helyi fényes srác azzal fogadott, hogy a pult idősebb nála. Minden kreativitásomat bevetettem, hogy valami használhatót hozzak ki a cuccból. Ismét megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a következő turnéra mindenképp kell hozni saját fényt. Olyanra nyilván nem lesz pénz, mint amilyennel a norvég Leprous (a headliner ezen a turnén), norvég állami pénzből turnézik, de majd ügyeskedünk. 

Alithia után elbúcsúztam a srácoktól, hogy estét diszkrét viszkizéssel koronázzuk meg Dénes cimborámmal.

Mivel az Alithia Londonban leszerződött egy nagy booking agencyvel, a jövő évi turné nagy valószínűséggel coheadline lesz egy másik, hasonló ismertségű együttessel. És megállapodtam velük, hogy én leszek a turnémenedzser. 

Reggeli Flixbussal megyek haza, a cseh Regiojettel ellentétben működik rajta a wifi, faszán lehet dolgozni. És emeletes. :D

dsc_0552.JPG

Szólj hozzá