2018. feb 11.

Magyar csellómetál orosz folkmetállal

írta: Krómer Márton
Magyar csellómetál orosz folkmetállal

Avagy Leecher - Arkona turné

Leecher a csellómetál magyar úttörője. Itt olvashattok róluk, ha még nem ismernétek őket.

mini-chudinov_photos.jpgFotó: Vovka Chudinov

Nyáron volt egy melóm: az orosz Arkonát kellett felcsípnem a bécsi reptéren, kivinni őket egy fesztiválra Grazba, majd éjjel vissza és Ferihegyen felrakni őket a gépre. Innen az ismeretség, plusz a mi kiadónk és az ő booking ügynökük nagyjából ugyanaz az ember. :P Így hosszas egyeztetés után végül zöld utat kaptunk, hogy csatlakozhatunk az orosz folkerekhez három buli erejéig. Zágráb, Újvidék, Kolozsvár.

Viszonylag komoly facebook-kampány előzte meg a turnét, a deal az volt, hogy keresztbe hirdetjük egymást fizetett hirdetésekben. A helyi online médiumok is szépen rárepültek a témára, Szerbiában például olyan sajtómegjelenést kaptunk, mint itthon egy év alatt sem. Ez a három hetes építkezés nagyban hozzájárult a turné sikeréhez.

Ágink már szerda óta Zágrábban volt munkaügyben. Mi ez, ha nem több, mint pozitív előjel? :) Aztán Kolozsvárról meg Brüsszelbe repült. Az is hibátlanul megoldódott. Sokkal kínosabb lett volna fordítva…

27658268_1619810138081431_1864557582_n.jpg

Nagyban szeltük a habokat az M7-sen, amikor egyszer csak egy fekete villanás.

-Mi volt ez, madár?
-Ööö, nem asszem a mágnesmatrica.

Intenzív fékezés a lehajtónál, vissza 5 km, megtaláltuk a zöldsávban. Én meg kukásmellényben rohangásztam, hogy begyűjtsem. Meg lett.

Zágráb, szállás, zöldséges aprópecsenye konzerv ebéd, Ági felcsíp, érkezés a Boogalooba. Külön, hatalmas backstage, a catering abban tért el az Arkonáétól, hogy ők üveges sört kaptak, mi dobozosat. Nagyon profi helyi csapat, ilyen emberekkel nem csak jó dolgozni, de kifejezetten élvezetes is.

7 felé már kezdtem ideges lenni, amikor még mindig bajlódott a beállással a helyi support Stribog. Annyian voltak, mint egy gospelkórus. A helyi promóterünk megnyugtatott, hogy nem lesz para. 8-kor kaptunk színpadot, akkor kellett volna kezdenünk. Isteni szerencse, hogy valami kretén stagehand nem tudja hol a színpad közepe: az egész 30 négyzetméteres Arkona molinót újra kellett rakni, mert Anton (tourmanager, Arkona) nem volt vele megelégedve. Így 45 perc késéssel kezdtünk, és félház volt már akkor. Tömény, 30 perces műsor, a folkos közönség egy része nehezen oldódott, de pár szám után rendesen fellelkesültek. A klub fénytechinkája fasza lett volna, csak nem volt pultjuk, számítógépről nyomogattam az előre írt programokat…no komment.

 

Az Arkona a finn Korpiklaanival megy majd tovább a nyugat-európai turnéra, az ő fénycuccuk használták. Nagyon profi volt a fényes srác, még a látványra nagyon adó post rock bandákat is simán lezúzta, olyan látványt csinált.

arcona-020218-fotosanjamatic-6.jpgFotó: Sanja Matić, Perun.hr

Ilyen turné kellemetlen velejárója, hogy mindig meg kell várni a főzenekart, sőt, amíg a szekusok eltakarítják az embereket, és csak utána lehet elkezdeni kiszórni a cuccokat a buszba. Ennél fogva hajnal egy előtt semmiképp sem kerül a szállásra az ember. A cateringes lány a végén hatalmas szatyor megmaradt kaját nyomott a kezünkbe, az ettük két napig. A söröket – jó magyar zenészekhez híven - szintén nem hagytuk a hűtőben. Diszkrét borozgatás közben levontuk a tanulságokat a buliról, mert másnap nem kellett nagyon korán kelni, Újvidék nincs vészesen messze.

boogaloo.jpg

Áteveztünk a szakadó hóban Szerbiába. Az összes nálunk lévő cuccot, hangszert, erősítőt, pedált, mindent felírtunk egy papírra, lepecsételtettük a határon, bele se néztek a szerbek a csomagtérbe. Nem ez a hivatalos eljárás, de mi kifelé is simán mentünk Szerbiából, míg az oroszokat vasárnap jól megszívtták a szerbek kilépéskor, csúnya késéssel is értek Kolozsvárra.

route_3.jpg

Na de még Újvidéken vagyunk. Kedves szerb bácsi elmagyarázott mindent szerbül az apartmanban, én meg mindent jól megértettem, mert ügyesen mutogatott. Ez volt az a buli, amitől sokat vártam, mert egyetlen előzenekar voltunk, meg a már fent említett elég jó promó miatt is.

27332009_1939268719419870_6453347951247699879_n.jpg

Este kilences kezdés amúgy is kedvező.

Kinéztem kezdés előtt a színpad elé: majdnem teltház volt. 40 perc játékidő, viszonylag használható fénypult. A szerbek nagyon élték a zenénket, hatalmas buli volt. A kisebb, kb 400 fős klub már a mi félidőnkben megtelt.

27591862_1950720761604630_148546395_n.jpg

Köszönhetően szép lányainknak és kőkemény metálarc csellistáinknak, a fotósok szerettek minket mindenhol, és egy zágrábi kivételtől eltekintve – az a csávó különös tehetséggel bírja kiválogatni a legborzalmasabb képeket, és aztán lelkesen tag-elget rajta – nagyszerű képek születtek a koncerteken.

27780968_1831767383514252_1390678443_n.jpg

A szálláson, miután a lányok eldőltek, pár sör mellett hajnal háromig politizáltunk, ami a 4 óra múlva való felkelés függvényében némileg kaktusznak bizonyult, de azért jól esett.

Dávidunk (ő kezeli az összes üthető hangszert a zenekarban) feláldozta magát, és fáradságot nem kímélve fejedelmi rántottát dobott össze minden, a csomagban fellelhető magas kalóriatartalmú összetevő hozzáadásával, ezzel aranyozva be kissé szétcsúszott zombireggelünket.

Kolozsvár felé a legjobb idő szegedi kerülővel futható, ezért két határon evickéltünk át, órákon át Kutor (cselló, basszus szólam) által letöltött Puzsér-kritikákat hallgatva. Kábé 3 perccel az Arkona után érkeztünk. A fent említett határátkeléssel gyűlt meg a bajuk. Ez a késés némi aggodalomra adott okot, tekintve, hogy egy óra volt kapunyitásig, és akkor kezdtek kirámolni a buszból. Beszálltunk a buliba, hogy hamarabb bent legyen a szajré, és csodával határos módon még line check-re (Csak azt próbálják ki, hogy minden szól-e, az arányok és hangszínek belövésére nincs idő, az már a koncert alatt történik, ami nem szerencsés, mert már bent van a közönség.) is maradt időnk, bár akkor már az emberek bent voltak a klubban. A nagyszebeni E-an-na - szintén elég jól futó fiatal román folkmetál - már beállt délután. Ahhoz képest, mekkora kapkodás volt, a helyi technikusok szakértelmét támasztja alá, hogy nagyszerűen szóltunk. Az Arkonával Anton megküzdött, mire beállt a hangzás, eltelt vagy 20 perc a koncertből. De ezalatt mi már kint tomboltunk. Végre látszott a srácokon, hogy kiengedtek az utolsó buli után, felszabadultan vetettük bele magunkat a forgatagba. Anett még pogózni is beállt. :D

27718446_10214912365551892_619312879_n.jpg

Arkona után barátkoztunk még kicsit az oroszokkal, mert eddig külön backstage-ük volt, és nagyon nem akartuk zavarni őket. Az azért megjegyzendő, hogy míg a horvátok és a szerbek ugyanolyan fogadtatásban részesítettek, mint a headlinert, Kolozsvárott pár sört kaptunk. Nyilván nem szálltunk el magunktól, nem gondoltuk, hogy bármi is járna nekünk, de a román promóter alapvető hozzáállása tükröződött ebben is. Jól esik, ha megtisztelik a messziről jött zenekart kedves gesztusokkal és nem neked kell pizzát rendelni, ami a koncert közepén érkezik meg. Ezúton is köszönjük a Lacinak és Andrásnak, a helyi techinkusoknak, hogy nem csak jól szóltunk/néztük ki a színpadon, de éhen se haltunk. :)

27783311_1833028686721455_441425952_n.jpg

Miután elbúcsúztunk az Arkonától, felmentünk a szállásra afterezni.

Kényelmes apartman, nem hajnali kelés, Ágit feltettük a brüsszeli gépre, aztán hazazúdultunk. Hála Istennek egy kis hóvihart leszámítva viszonylag ingerszegény hazaút volt.

Szólj hozzá