2018. júl 29.

Trip a Dunán: avagy kínai varázsgomba

írta: Krómer Márton
Trip a Dunán: avagy kínai varázsgomba

A second hand koncertszervezés sötét oldala

Először is teccikelj a fészbúkon! ;)

36448086_197157997653557_6877577563976237056_n.jpgFotó: Trip hajó

Végy egy olasz folkmetál és egy magyar csellómetál bandát, szervezz nekik egy bulit, amit aztán összekavar valaki, aki odahozna másik két együttest azzal a csavarral, hogy amúgy az egyiket már eladták fixre aznapra egy másik buliba. Aztán találjon meg a másik buli szervezője – aki igazából nem szervező, csak buszt ad a külföldi együttesnek, majd az egészet tedd át a Trip hajóra, hogy senki se szívjon rajtad kívül. ;) Ezek után egyeztess le mindent öt különböző együttessel, amelyikből három magyar, de szerencsére van egy ember a hajtásláncban, aki nettó kommunikációs veszteséget termel, de még az idegeiden is citerázik hozzá. Értesd meg a kínaiakkal, hogy mi az az ÁFA, és miért kell azt nekik kifizetni.

Csinálj új eseményt, vess be minden sajtós kapcsolatot, hogy az emberekhez eljusson az információ, hirdess facebookon, adj interjút a Rock FM 95.8-nak, küldd be a csapatodat élőben játszani, kérj szívességből 4 napon tartó rádiós játékot, ahol többek között naponta húszszor bemondják a Trip hajó nevet, amilyen aktív hirdetése talán létezése óta nem volt a helyszínnek.

Ezek után már csak annyi a dolgod, hogy rávedd a zenekarokat, hogy időben odaérjenek, vigyél backline-t, egyeztess egy nappal hamarabb a technikai személyzettel még egyszer utoljára személyesen, érj oda délután háromra a helyszínre, hogy a következő 12 órát a levegőztető-rendszer mérsékelt hatékonysága miatt 40 fokban töltsd el egy hajó gyomrában, és indulhat is a meló.

36233226_10216776868439915_2849407808133136384_n.png

Ja, hogy az nem elég, ha ott vagy személyesen és kéred két különböző embertől, hogy a szerződésben leírt technikai feltételek teljesüljenek, mert az összes színpadi fénycucc – leszámítva pár színházi derítőt – a sarokban ücsörög katonás fegyelemmel, kaján vigyorral nézve rád, hogy hát haver nekünk igen jó itt, fel nem mászunk a traverzre magunktól. Hogy miért? Nincs füstgép, és különben is felújítás volt, és a technikai gárda egy hét múlva kicserélődik.

Á, így már minden világos, én kérek elnézést. Felszerelem a robotlámpákat – kínaiak, nyolcból kettő már megkettyent. Biztos a nagy melegben bolondultak meg. Az is lehet, hogy ők a szakszervezet régi főnökeikhez húzó részét képviselik. Füstgépem van, azzal nincs baj. Felprogramozom a saját gépemről őket nulláról. (Mert miért is lenne ott véletlenül egy helyi fényes, aki elmagyarázza a sosem látott kínai pultot).

Fasza, legalább már nem úgy fog kinézni a metál koncert, mint egy színházi előadás. Félsiker.

Na de hogy fog szólni? Á, hát persze, beugrós a hangember. Nevezzük Józsinak. Hogy Józsi valószínűleg még életében nem találkozott Yamaha digitális keverőpulttal? Miért is lenne probléma, ha öt zenekarral kéne beállnod délután, szépen elmentve a beállításokat, hogy utána a koncertek között az embereknek ne kelljen 20 percnél többet unatkozni? Az se baj, úgyis pokol van odalent, addig jól kiszellőznek a teraszon. Lehet sörözni, látszik a parlament, könnyű esőt permetez a hűs dunai szél. Meg hát amúgy is rádiócsend van átállás alatt, mert nem maradt elég csatorna a keverőn egy zenejátszó eszköznek. Digitális keverőn ez megoldhatatlan probléma.

Így végül mindössze egy óra csúszással el is kezdheted a bulit. A Noamuthen jól járt, ideális 9-es kezdés. Beizzították a hangulatot.

A só folytatódik a pécsi Rumprooffal. Hibátlan ír kocsmapunk-metál. Paddys-alestormos. Nem teljesen paddys, annyira paddys, amennyire a Paddy ír kocsmapunkos. És annyira alestormos, amennyire az Alestorm metál. A szó legjobb értelmében. Szóval kiváló táncolós zene, be is indul a pörgés, pokoli (nyehehe) jó a hangulat. :P

37928921_1920573427994765_4788802481075257344_n_1.jpgFotó: Nagy Erika, utómunka: Krómer Márton

A Blodiga Skald olyan értelemben paddys, hogy vérprofi minden: saját keverő, fülmonitorok, telefonos app a fülükbe keveréshez. Na ŐK jól szóltak. Olasz folkmetál egyébként. Gyönyörű kosztümök, két borzasztó csinos lány, Őrült pörgés a színpadon: a Rumállók által felpezsdített hangulat alattuk érte el a katarzist. Mivel ők 11-kor kezdtek a csúszás miatt, igazából ők lettek a headliner. Meg is hálálták. (Mindezt úgy, hogy egész éjjel vezettek Varsóból, és buli után azonnal indultak Olaszországba. Őrültek. Látom már, ez az októberi közös turné nem fog elmúlni nyomtalanul. ;))

Az eddig fegyelmezetten tartott egy óra csúszást a kínaiak és a hangember közös erővel feltuningolta másfélre. A Dream Spirit is nagyon profin odatette magát, a közönség türelmesen kivárta, hogy utána még egy utolsó nagy zúzásban megmutassa a távol-keleti harcosoknak, milyen kemények a budapesti metál-rajongók.

Ezek után hatalmas respekt a közönség Leecheren ottmaradt harmadának, hogy megvárták a hajnal kettes kezdést. (Nehéz is megtalálni abból a négyből, hogy melyik monitorcsatorna a főéneké). Így a végére: büszke vagyok a srácaimra, hogy ennyi várakozás után, hajnalban olyan profin lenyomták a bulit megtisztelve ezzel azt a maroknyi embert, aki megvárta őket.

Aki eljött, a hangember igyekezete ellenére öt nagyszerű zenekart láthatott, mindezt szinte ingyen, koncertek közötti dunai panorámás sörözéssel. Az olaszok fognak még erre járni, aki ott volt, tudja, hogy miért jön legközelebb is. A kínaiak várhatóan túl hamar nem jönnek, úgyhogy aki kihagyta, gyúrjon a következő alkalomra. ;)

A legnagyobb köszönet a Trip hajó helyszínen lévő programmenedzserét illeti, aki a lehető legsegítőkészebben és konstruktívabban vette le nyakamból a stresszt, negyvenhatodik nyaggatás után is készségesen látta el a kiszáradófélben lévő zenészeket több száz liter ásványvízzel, és tartotta a frontot, míg a legénység utolsó tagja el nem hagyta a süllyedő hajót.

37854339_2136763636570327_6902231152996646912_n.jpg

Minden szívás ellenére egy borzasztó jó helyszínnek tartom a Trip hajót, és ajánlom mindenkinek, de csak azután, hogy a levegőztetőn csavartak egyet, és megreformálták a tech brigádot. Remélhetőleg a vezetőség konstruktív kritikaként értékeli ezt, és levonja a tanulságot.
Ugyanitt hangmérnök állást keres ;)


Szólj hozzá