2018. aug 08.

Ki az a Dan Panaitescu?

írta: Krómer Márton
Ki az a Dan Panaitescu?

untitled.jpgForrás: Sziget.hu

Immár harmadik éve, hogy az ő nevét viseli a Sziget nagyszínpada, de a fesztiválozók 99%-ának biztos fogalma sincs róla, hogy ki volt ő. 2016. júliusában végigperzselte a sajtót a halálhíre, aztán el is felejtkeztek volna róla az emberek, ha nem tűnik fel a neve a legnagyobb színpadon. Ez a gesztus sejteti, hogy nem akárki volt Dan.

dan-panaitescu-_-foto_iq_magazine.jpgFotó: IQ Magazine

Dan Panaitescu a Sziget programmenedzsere volt, vagyis ő volt az az ember, aki a legnagyobb sztárfellépőket hozta a szigetre, a legendák szerint voltak olyan booking ügynökök, akik nagyon kevés fesztiválmenedzserrel álltak szóba, de az egyikük ő volt.

Több ízben játszottunk a román Bucovina előtt (Jelenleg olyan státuszban vannak Romániában, mint itthon a Tankcsapda) két magyar zenekarral is (Sniffyction, Leecher). Na most, ha azt vesszük alapul, hogy már a zenekar neve a gaz ukránok által tőlük elorozott területre utal, vagyis az ő Erdélyük, a román zászlós felvarrók, valamint az a tény, hogy Iasiból (Jászvásár), egészen a moldáv határ mellől származnak, még azt is gondolhatnánk, hogy ők a román Egészséges Fejbőr. De nem. A román zászlós felvarrók, és – feltehetően, mert románul nem értek, de majd utánakérdezek – a szövegek nyilván a nagy Romániát dicsőítik, mégis meghívnak fiatal magyar zenekarokat együtt zenélni. Sok szeretetet és kedvességet kaptunk Iasiban, Temesvárott is. És hogy jön ez ide? Jó megélni, a régió zenei élete egyre szorosabbra fűződik, és egyre jobban tudnak együtt dolgozni román és magyar emberek a kelet-európai zenei színtéren. (Egyébként ez Bulgáriára is elmondható.)

szigetfull.jpgFotó: Sziget.hu  Ha megtelik a nagyszínpad előtti tér emberekkel, Dan mosolyog ránk.

Dan Panaitescu neve pedig ott a Szigeten, pedig ez olyan, mintha Bukarestben egy több-százezres zenei fesztivál nagyszínpadán Gerendai Károly nevét olvasnánk.

http://nol.hu/kultura/az-ugynok-nem-mond-arat-1479343

http://nol.hu/kultura/az-ugynok-nem-mond-arat-1479343https://langologitarok.blog.hu/2016/07/16/meghalt_dan_panaitescu_a_sziget_fesztival_programszervezoje

Szólj hozzá