Turnézokni

Tour life...turnémenedzser-perspektívából

2018. dec 16.

Alestorm-turné - Bohinjtól Grazig (apró olasz kanyarral)

írta: Krómer Márton
Alestorm-turné - Bohinjtól Grazig (apró olasz kanyarral)

Előre is bocs, ha nem lesz túl sziporkázó ez a cikk, a jövő heti atomabb lesz, de ez alatt a pár nap alatt nem nagyon volt agyam. :P

Ha lemaradtál volna a bevezetőről vagy a román kalandól. ;)

map1.jpg

Kidobtam Elődöt a buszvégen és elkacsáztam Bohinjba. A bledi tó mellett vezet végig az út. Gyönyörű vidék. A Winter Days of Metal fesztiválon játszottunk. Igazából megint csak a buli végére mentem be, mert éjjel le kellett zúznom Milánó mellé 600 km-t. Ebből megtettem 200-at hajnal négyig, aztán eldőltem feltöltődni. Hála Istennek az olasz ráérős népség, csak délre kellett odaérni a világ végén lévő klubba. 11:56-kor parkoltam be a nightliner mellé.

Borzasztó hideg a backstage

Azt hiszem eljött az első mélypont. Általában ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 09.

Alestorm-turné - román kaland

írta: Krómer Márton
Alestorm-turné - román kaland

A nap, amikor sokat emlegettük a buszsofőrt

---- Bevezető ----

Sokat kérdezgetitek, hogy mi is a turnémenedzser dolga.

--- szótár 2 ---

rider – minden szüksége információt tartalmazó dokumentum

catering – kaja-pia :)

daysheet – aznapi összes információt tartalmazó dokumentum (timing, címek, helyszín fontosabb adatai, áramforrás a busznak, kontakt személyek, MÁSNAPI információk! ;)

Blue Tac – a turnémenedzser kedvenc játéka

production office – ahol a turnémenedzser dolgozik

shuttle bus – kisbusz, ami szállítgatja a zenészeket, ha a busz nem tud a helyszínen megállni

crossload – akkor van, ha a load in a nightliner által megközelíthetetlen helyen van, elég szívás, mert az összes szart át kell rámolni furgonokba, majd azokból be a helyszínre. Roadok ...

Tovább Szólj hozzá

2018. dec 02.

Alestorm - az első nightlineres turném

írta: Krómer Márton
Alestorm - az első nightlineres turném

Bevezető

Lehet nem mindenki ismeri a zeneipari argót, itt egy kis értelmező szótár: 

nightliner - egy jó nagy busz, 12-24 ággyal. Mivel a nagyobb produkciók egyrészt nagy távolságokat utaznak két koncert között, másrészt jellemzően délelőtt 10-11-kor érkeznek a helyszínekre építeni, éjjel utaznak. A nightliner  egyrészt viszonylag kibírhatóvá teszi a többhetes-hónapos turnékat, másrészt elég menő. :D

img_0015.JPG

dayoff - Nincs koncert, akkor van, ha olyan messzi van a következő helyszín, hogy egy nap alatt nem tudja megtenni a nightliner még két sofőrrel sem. Másik verzió, ha nem éri meg koncertet kötni aznapra, pl. hétfő.

curfew - eredeti jelentése kijárási tilalom, itt addig kell abbahagyni a zajongást a színpadon, illetve elhagyni a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 25.

Gustave Tiger Görögországban III.

írta: Krómer Márton
Gustave Tiger Görögországban III.

Vasárnap vanö, itt a hétfői dayoff. ( Itt elkezdtük, itt meg folytattuk utunk.)

Összekapartuk magunkat, elslattyogtunk a sarki pékségbe egy jó autentikus reggeliért, aztán elmentünk a Hotelbe, amit Gergő foglalt a belvárosban. Szerencsére a hotel melletti garázs előtt pont volt egy busznyi hely, és a jó üzleti érzékkel rendelkező tulaj természetesen kiadta a buszunknak. Érdekes, hogy a parkolóházba senki nem mehet be, 2-3 ember van rá, hogy folyamatosan ki-be parkoljon az autókkal. Kulcsot le kell adni a manusnál, aki ad egy cetlit cserébe.

A recepción nagyon kedvesek voltak, elláttak bőven jó tanáccsal, pl, hogy visszafelé este inkább ne menjünk át a belvároson. Athén...több helyi forrásunk is állította, hogy a „downtown”-ban nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 18.

Gustave Tiger Görögországban II.

írta: Krómer Márton
Gustave Tiger Görögországban II.

Itt kezdődik.

Pont naplementekor fordultunk nyugatnak a hegyek felé. Így elég hangulatos utunk volt a kisvárosig, ahol az aznapi buli volt.

A klub egy családi ház átalakítva. Egy jó nagy szoba a koncertterem, 30 emberrel már tele is van.

Szokásos borzasztó késői kezdés, de tele volt a hely, nagyszerű buli volt. Mivel nem fértünk el a szervező srác lakásában mind, négyen ott aludtunk kanapékon, miután sikerült kilökdösni az embereket.

Némi reggeli után néztem délelőtt, besétáltam pár utcára a központ felé. Ugyanolyan érzésem volt, mintha csak Balikesirben (Törökország) mászkáltam volna. Ugyan az a bájos rendezetlenség, ugyanolyan házak – ami nagyon tetszik, hogy minden lakáshoz tartozik egy hatalmas erkély - ha nem ...

Tovább Szólj hozzá

2018. nov 11.

Gustave Tiger Görögországban

írta: Krómer Márton
Gustave Tiger Görögországban

Az útvonal meglehetősen egyszerű: egyenesen le Athénba, aztán vissza. Persze volt pár állomás közben. :)

route_8.jpg

Döcögős kezdés után elérvén a szökési sebességet kilőttünk Pestről, hogy este 11-re Szkopjébe érkezzünk. 

Mind a szerb- mind a macedón határon meglepően kedvesek voltak, eszükbe se jutott a hangszerekkel piszkálódni. Déli szomszédunknál volt egy kis izgulás, de hála Istennek nem abba sorba álltam, ahol az a barátunk állt, aki Szófia felé megszívatott.

Másnap mászkáltunk egyet a városban. Én már jártam Szkopjében, így nem lepett meg a látvány, de a többiek reakciója azonos volt az enyémmel, mikor először erre jártunk.
Aktívan próbálnak történelmet építeni, de ha már az egész országban nem találtak egy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 29.

Leecher FEMME-turné 2. rész

írta: Krómer Márton
Leecher FEMME-turné 2. rész

Még mindig tigris

Az előző rész.

Épp időben gurultunk be a hajó elé, kis szusszanás és erőt adó leves után már mentek is a meghallgatásra a srácok. Kintről nem szólt rosszul – zsűrin kívül senki nem lehetett bent – de tekintve az elmúlt napok 3000 kilométerét, azért kissé rottyon volt a zenekar. Meglátjuk.

De addig is indiegogo -zunk az új lemezre, és nagyon jópofa ajándékokat találtak ki a srácok!

42372669_2269802539699818_31983818294427648_n.jpgMint például ezt a rajzosított zenekart. :)

Gyors szusszanás Pesten, beugrottam a Barba Negrába letesztelni a CO2-ágyúimat, mivel a szeptemberi Junkies-koncertet elmosta az eső, és beázott a jelkábel, így nem működtek. Most hibátlanul fújtak, élesek a harmadikai megmérettetésre!

Szerdán pedig neki is lódultunk Lyonnak, Veronában ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 23.

Leecher FEMME-turné

írta: Krómer Márton
Leecher FEMME-turné

Avagy TIGRIS-turné ;)

Jóformán arra sem volt időm, hogy feldolgozzam a Presser-arénabulit , és már lőttünk is ki szélsebesen nyugat felé a Leecherrel .


Tim barátom mindig jól helyezkedik, ahogy Mis-Made-del, az Ann My Guard angol turnéjának végén, vagy a Sniffyction izgalmasra sikerült turnéján ; ismét vendégül látott minket, csak közben Nürnbergbe költözött, hogy félúton el tudjon minket szállásolni. Rendes gyerek, csak a zenekaroknak él. :D
S mivel a Hangfoglaló Program berántott minket a meghallgatásra, becseréltük a három unalmas Brugge-i, párizsi és dijoni dayoffot 1500 km autókázásra.

 

A turné mottója: TIGRIS! ;)

Egyébként a Leecher indiegogo-kampány keretein belül gyűjt az új lemezére. Itt segíthetsz nekik! Nem akármilyen ajándékokat ...

Tovább Szólj hozzá

2018. okt 10.

Presser Életműkoncert - from backstage

írta: Krómer Márton
Presser Életműkoncert - from backstage

43645057_1178725572291781_6680997864321056768_n.jpgFotó: pressergabor.hu

In Medias Res - zenekari próba

Julcsi – a háttércsapat lelke – lejött értem. Átosontunk a terem végén lévő keverőpulthoz. Ha szünet lesz, megbeszéljük a szállítás részleteit.

- Frenk, mit is játszol ott a lábdobon? Azt az előkét hagyd el, bezavar. – Ilyen nüansznyi mélységekig megy el Pici bácsi. Borzasztó precíz, mindent hall, mindent lát. Szünet nem volt, két órán keresztül csiszolgattak két dalt a tökéletességig.

Második fejezet – Aréna

13:59 Az emberek, autók, furgonok, kamionok tobzódnak a bejáratnál.

14:00 F1 kapu kinyílik. Akár a filmekben: mint megannyi kis hangya, az emberek ellepik az üres csarnokot, kamionok zúdulnak be a hatalmas kapun, hogy fél óra múlva maguk köré ürítsék ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 22.

A fesztivál, ahova nem szeretnénk, hogy eljöjj...

írta: Krómer Márton
A fesztivál, ahova nem szeretnénk, hogy eljöjj...

...amíg kalapnak nézed az óriáskígyót

Mit adott nekünk a Börzsönystock? 

Tudod Claire, ahhoz, hogy másokkal őszinte tudj lenni, először meg kell tanulnod magadhoz lenni őszintének. Ez a legfontosabb dolog, amit megtanultam melletted, de mégse melletted. Amikor olyan közel éreztem magam hozzád, de valójában mindig olyan távol voltál, mint a Kis Herceg a bolygójától. De nem hozzád voltam őszinte, hanem magamhoz. Megtanítottál saját magamhoz őszinte lenni, holott te erről mit sem tudtál. Mint a muszlim sommelier, aki szakértője a boroknak, de még soha életében nem kóstolt egyet sem közülük.

Tanítóm voltál, hogy magamról tanuljak, de önmagad tanítványa nem tudtál lenni. Kibontottál bennem egy világot, ami valahol mélyen ott volt elrejtőzve, hiszen máshogy hogyan ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 08.

Ki az a Dan Panaitescu?

írta: Krómer Márton
Ki az a Dan Panaitescu?

untitled.jpgForrás: Sziget.hu

Immár harmadik éve, hogy az ő nevét viseli a Sziget nagyszínpada, de a fesztiválozók 99%-ának biztos fogalma sincs róla, hogy ki volt ő. 2016. júliusában végigperzselte a sajtót a halálhíre, aztán el is felejtkeztek volna róla az emberek, ha nem tűnik fel a neve a legnagyobb színpadon. Ez a gesztus sejteti, hogy nem akárki volt Dan.

dan-panaitescu-_-foto_iq_magazine.jpgFotó: IQ Magazine

Dan Panaitescu a Sziget programmenedzsere volt, vagyis ő volt az az ember, aki a legnagyobb sztárfellépőket hozta a szigetre, a legendák szerint voltak olyan booking ügynökök, akik nagyon kevés fesztiválmenedzserrel álltak szóba, de az egyikük ő volt.

Több ízben játszottunk a román Bucovina előtt (Jelenleg olyan státuszban vannak Romániában, mint itthon a Tankcsapda) ...

Tovább Szólj hozzá

2018. aug 06.

Tankcsapda: marketingből ötös

írta: Krómer Márton
Tankcsapda: marketingből ötös

38036826_1967759529933991_2651309223358496768_n.jpgFotó: Tankcsapda

Fénykép a parlamentben. pipa
#mindenféle, sajtótájékoztató. pipa
Több ezer megosztás, még a Lángoló is lehozza. pipa

Kell ennél jobb ingyenes reklám? Ügyesek a fiúk. :P

Szomorú azt látni, hogy mekkora gyűlölet van az emberekben. Az egy dolog, hogy a kormányt utálja, tegye. De, hogy egy általa nagyra tartott – ha nem így lenne, minek követné? – zenekart egy mozdulattal gyűlölet-cunamival áraszt el, csak mert posztolt egy képet a parlamentben, még elszomorítóbb. Mint, amikor a Quimby Tusványoson játszott.
 
Meg, hogy mennyi a birka, aki egy képből csak egy dologra képes asszociálni, és azt fröcsögve bele is üvölti a világba. Nem mintha félteni kéne a Tankcsapdát, de ember! Ki fizeti a Gellért téri TCS ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 29.

Trip a Dunán: avagy kínai varázsgomba

írta: Krómer Márton
Trip a Dunán: avagy kínai varázsgomba

A second hand koncertszervezés sötét oldala

Először is teccikelj a fészbúkon ! ;)

36448086_197157997653557_6877577563976237056_n.jpgFotó: Trip hajó

Végy egy olasz folkmetál és egy magyar csellómetál bandát, szervezz nekik egy bulit, amit aztán összekavar valaki, aki odahozna másik két együttest azzal a csavarral, hogy amúgy az egyiket már eladták fixre aznapra egy másik buliba. Aztán találjon meg a másik buli szervezője – aki igazából nem szervező, csak buszt ad a külföldi együttesnek, majd az egészet tedd át a Trip hajóra, hogy senki se szívjon rajtad kívül. ;) Ezek után egyeztess le mindent öt különböző együttessel, amelyikből három magyar, de szerencsére van egy ember a hajtásláncban, aki nettó kommunikációs veszteséget termel, de még az idegeiden is citerázik hozzá. Értesd meg a kínaiakkal , hogy mi az az ÁFA, ...

Tovább Szólj hozzá

2018. júl 10.

Portugál világítótorony-túra

írta: Krómer Márton
Portugál világítótorony-túra

mini-dscf6764.JPG

Nyár van, kicsit nyaralunk. Előre szólok, hogy ebben a cikkben érdemes a galériákat végiglapozgatni. ;) Portugáliában októberben is lehet nyaralni. :) Sőt, némileg még kellemesebb is. Nyilván fesztiválszezonban nem sűrűn pihenhet az, aki a zeneiparban dolgozik, így maradt az ősz. És miért Portugália? Első sorban, mert oda megy olcsó Wizz három különböző helyre is (Porto, Lisszabon, Faro). A terv – mivel minél több világítótornyot ki akartunk pipálni -, egyik helyen leszállunk, másikról haza. A legolcsóbb verzió per pillanat a Lisszabon-Faro kör volt. Béreltünk autót, amit le lehet adni a faroi reptéren. A két város közti táv pedig 3-4 nap alatt kényelmesen autózható, bőven hagyva időt a világítótornyok tanulmányozására.

portugal_route.jpg

...
Tovább Szólj hozzá

2018. júl 01.

Agykutyák a Várkertben

írta: Krómer Márton
Agykutyák a Várkertben

Braindogs

Lacával (Pál Utcai Fiúk/Hiperkarma basszusgitár) összefutottam a gesztenyéskerti PUF koncerten, jól meg is beszéltük, hogy Erdélyben végre pótoljuk az eddig vezetés miatt együtt el nem fogyasztott alkoholmennyiséget. Amilyen csodálatos szállást kaptunk, a hangulat adott volt, bár a vacsora után volt egy pillanat, amikor meginogtunk, de az első feles pálinka meggyőzött, hogy ráérünk még agyunk alfa állapotba állítani.

10411101_786784914738345_817376076439763724_n.jpg

A Braindogs erdélyi kiruccanása inkább tűnt hétvégi csillezésnek, mint melónak – csak aztán a főnök meg ne nyirbálja a gázsit, mert túl jól érezzük magunkat :P – Ahogy amerikai barátaim mondták, én 450 kilométert eszek reggelire, úgyhogy szombaton jól is laktam, mire a Kolozsvár melletti szállásunkra ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 17.

Metál Lady Gaga

írta: Krómer Márton
Metál Lady Gaga

Egy nap az amerikai In This Moment turnéjából

Lady Gagát összeereszted egy metálbandával. Így lehet a legegyszerűbben leírni a produkciót.

Egy hete hívott Érsi, hogy meló van pénteken, vállalom-e. A38-ról kell Akváriumba mászkálni az amcsikkal, mert kinőtték a hajót, és átkerült a majdnem dupla befogadóképességű Nagy Hallba, viszont az Erzsébet téren macerás megállni egy nightlinerrel.

35238176_2092629024080469_1469732177989074944_n.jpg

Reggel felcsíptem a Sprintert, és zúdultam a hajóra. A felső rakparton láttam a buszt, fura volt, hogy nem jönnek le. Várunk a helyi erővel, telefonálgatunk, busz sehol. Felmentem értük, épp akkor indultak. Csakhogy nem a hajóra, hanem a belváros felé vették az irányt. 10 perc múlva jött az email, hogy load in van. Nagyszerű.

13895132_10157255721655054_3629964019487499347_n.jpgFotó: Katarzyna Cepek

Odagurultam, a József Attila ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 11.

A drog az rossz!

írta: Krómer Márton
A drog az rossz!

Junkies - Erdély

Junkies Erdély

A Junkies vagy tizenöt éve nem volt Erdélyben – leszámítva azt a két fesztivált tavaly nyáron – így majdhogy’ szűz terepnek mondható, és mivel valamiért a határon nem szűrődik át a rockzene újabb generációja, megragadtak az ottani népek az Edda-Ossian-Kalapács-Pokolgép ismertségi szintjén, ami igen sajnálatos. Így aztán nem is vártunk hatalmas teltházakat a hétköznapi buliktól. De egy zenekar profizmusát az mutatja, hogy ugyanolyan bulit nyom le néhány embernek, mint néhány ezernek.

Némileg sűrűre sikerült a május eleje is, bár a március eléggé felpörgetett, áprilisban pedig rövid alapjáraton zümmögés után azért akadt még némi levezetés. A Leecher szófiai rapid hétvégéjéről hazatérvén tényleg ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jún 03.

Finn battle metal vs. magyar csellómetál

írta: Krómer Márton
Finn battle metal vs. magyar csellómetál

Avagy a Leecher megint nagyot csapott, most Szófiában, finnekkel

img_20180506_153452.jpg

Igazából már a háttérsztori is kicsit mókás, mivel úgy kerültem a Turisassal  (finn harcosmetál :D) kapcsolatba, hogy egy jeruzsálemi klubnak írtam, hogy nem akarnak-e Leecher koncertet, akik továbbítottak egy tel-avivi promóterhez, aki közölte, hogy – a fene se gondolta volna – eléggé telített a piac náluk, csak a nagy metál-zenekarokra mennek az emberek, akik majdhogy’ hetente játszanak náluk. Viszont jön a Turisas májusban, oda eléjük be tudna tenni, de nem tud fizetni. Sajnos hétköznap lévén ezt a lehetőséget elvetettem, de rápillantván az oldalukra kiderült, hogy a balkáni turnéjuk egyik vasárnapi állomása Szófia. Rájuk is írtam tüstént, ahonnan meglepően hamar azt a választ kaptam, hogy nekik mindegy, beszéljek a bolgár ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 24.

Időcsavar

írta: Krómer Márton
Időcsavar

Avagy can't wait for the Ladies meet rock and metal tour második része

A decemberi turnén mindkét zenekar meghívást kapott a Rock N Iasi fesztiválra a Bucovinától , így fogant meg a turné második részének ötlete. Iasi – mint azt megtapasztaltuk – messze van. Nem szimplán nagyon messze, olyan messze, hogy már a második napon konszenzus alakult ki a Leecher zenekarban – jómagam is beleértve -, hogy a novemberi bukaresti hétvégét határozatlan időre visszatömjük a szekrénynek egy nagyon eldugott sarkába, ahol remélhetőleg feledésbe is merül az elkövetkező egy-másfél évre biztosan.

Azért, hogy mégse kétszer két napot – vagy fakultatíve 14 órát – élvezzük Románia Uniós forrásból felújított úthálózatának szolgáltatásait (most már tengelytöréstől nem kell tartani, csak az őrült román ...

Tovább Szólj hozzá

2018. máj 07.

Deley-es német turné

írta: Krómer Márton
Deley-es német turné

A Deley egy igazán érdekes instrumentális, elektronikus post-rock történet. Sokszor mentünk már együtt ide-oda, szerveztem nekik egy bukaresti post-rock fesztiválra fellépést, de aztán nem győztem kapacitással, így a srácok egy kölcsön pickuppal mentek le. (Az talán még menőbb volt :D)

mini-14718766_1082658948520090_5657806591205474357_n.jpg

A post-rockkal már az Alithiával való első találkozásom óta nagyon jóban vagyok, miután hazajöttem Törökországból, akkor ismerkedtem meg a Sonarral, rajtuk keresztül a Deley-jel. Mindkét banda abban tér el az ausztrál barátaim – ott elég jó a merítés post-rockból - bandáitól, hogy sokkal jobban dominál bennük az elektronika, ettől jóval pszichedelikusabb lesz a történet, rendszeres fellépői a SUN fesztiválnak is.

mini-30738130_1621345171318129_1121401796183457792_n.jpg

Ennek a turnénak az ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 23.

Lorin Walker Madsen turné - A vége

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - A vége

Előzmények  itt 1 2,   3,   4,   5,   6.

dscf2758.JPG

7. rész után

viszonylag frusztrált Mártont még egy kissé sikerült felhúzniuk a holland sofőröknek. Itt álljunk meg egy szóra. Mert van valami a népek autópálya-használati szokásaiban, ami 90%-os általánosítással igenis igaz. Valami néplélek kérdés lesz, majd valaki kikutatja. Lehet a KRESZ-oktatásban kell a hibát keresni…vagy mindkettő. A már régebben említett svájci esetben inkább az előbbi az igaz. A németeknek egyszerűen meg van a kultúrájuk hozzá, hogy használjuk az autópályát. A belgák és a hollandok viszont állítom, hogy rosszabbak magyaroknál!

Mikor 120-szal, kellemes utazóban mégy a belső sávban, elhaladnál egy, a jobboldaliban csorgó autó mellett, aki épp ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 15.

Lorin Walker Madsen turné - hetedik rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - hetedik rész

Éjfélkor Berlinben

Előzmények  itt 1 2,   3,   4, 5, 6. rész :)

Már mikor befejeztük a hangbeállást, elkezdtek szállingózni az emberek, de nekem el kellett vinni a főhőst egy live session felvételre. Visszatértemkor, hirtelen, mintha belecsöppentem volna egy harmincas évekbeli táncos mulatságba. Bár sajnos nem jött értem korabeli autó, hogy visszaröppentsen az időben, de a hatás anélkül is meg volt. Drága Claire! Ha azt gondoltam, biztos otthon éreznéd magad Neversben, hát ebben a pillanatban talán valahol egész máshol, ahol minden gondod elszáll. Az idő megáll…

 

Ismét elfogott az a művészfilmes hangulat.

Anna, a magas, szőke lány, aki ezeknek a keddeknek a háziasszonya; 30-as éveket idéző ruhában, még a hajviselete is passzol. ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 08.

Lorin Walker Madsen turné - hatodik rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - hatodik rész

Hippik Hollandiától Németországig

Sokadik fejezet...á tökmindegy

 

Ha lenne időnk, és nem vinne el a szélvihar, nagyon szívesen körülnéztem volna azért. Biztos tele van a tengerpart bunkerekkel. Nem beszélve ezekről a mókás, uszonyos hajókról, amit sajnos nem állt módomban közelebbről szemügyre venni, csak a buszból fényképezgettem, amíg nagyon nem dudáltak mögöttem. :D A kedvencem a világítótorony-hajó! :)

Borzasztó hideg- és szélviharos napunk van. Azt gyanítom, izomlázam lesz estére, úgy kell tartani a buszt, hogy ne vigye le a szél a pályáról. Az az idő, amiben ha három és fél percnél többet töltesz kint, apró cafatokra fagysz, majd darabkáidat messze viszi a szél a határban…

Megvilágosodtam, és egyszeriben egyértelművé vált a mindent ...

Tovább Szólj hozzá

2018. ápr 01.

Lorin Walker Madsen turné - ötödik rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - ötödik rész

Főként hollandokról és belgákról

13. fejezet

Lorin vett egy jack kábelt, úgyhogy igen jelentős mértékben ki lettem tanítva az amerikai country és blue grass zene történetéből kezdetektől napjainkig.

holland.jpg

Plusz útközben beugorván Kurthoz Belgiumba buszt cseréltünk, mert már meguntuk. Amúgy se tetszett a színe, meg olyan fapados melósbusz volt, amivel sose turnéznék magamtól. A kéknek van karfás ülése, ami nem műbőr. :P

dsc_1397.JPG

Borzasztó szakadó esőn át vágtattunk keresztül Németországon, ami csak Belgiumban kezdett abbamaradni, Middelburg Hollandia déli csücskében lévő kis szigeten van. Vagyis nagy valószínűséggel eredetileg félsziget volt, csak elcsapták a bokájánál egy csatornával. Tudjuk, mennyire szeretik a csatornákat ezek a nyugati tengerparti népek. Ez a ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 25.

Lorin Walker Madsen turné - negyedik rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - negyedik rész

Előzmények  itt , 1 , 2, 3 . rész.

Kilencedik fejezet

Claire, csináltam Neked egy kis ajándékot indulás előtt. ;)

Livigno Olaszországhoz tartozik, de olyan közel van a svájci határhoz, hogy vámmentes övezet. Alig, hogy átjössz az alagúton (hétköznap 34, hétvégén 45 euró oda-vissza), kijáratnál a svájci határőrség állomásozik. Természetesen kiszedtek, gyakorlatilag a testüreg-motozáson kívül minden lehetséges módon csesztettek minket. A buszt apró darabokra szedték, az összes csomagot átküldték a mobil röntgenen. A számban turkált a csóka, majd közölte, hogy pozitív a marihuána-teszt. Én akkor már kissé morcos voltam, hogy minek kell b**tatni minket, úgyhogy elég határozottan és mérgesen mondtam a manusz arcába, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 18.

Lorin Walker Madsen turné - harmadik rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - harmadik rész

Előzmények  itt , első rész itt , második rész itt .

Hatodik fejezet

Reggel tíz fokra keltünk. És nem a lakásban volt annyi. :) Nagyon szép időben csorogtunk át az Alpokon, mintha egy terepasztalon utaznánk keresztül. Épphogy csak elolvadt a hó a völgyben, már gyönyörűen zöldell a fű, a hegyek havas csúcsa ködbe vész. Ki se látszottam a sok epicből és ohmygodból. :) Az ember lelkét megérinti, ha csak átzúdul ezen a vidéken. Ilyenkor érzem, hogy a sok 20 órás fennlét megérte, hogy itt legyek. Rendkívül szórakoztató társaságom van, főleg Ray (nagybőgő) tud kizökkenteni -  amikor már hosszú órák óta belesüppedek a vezetés monotonitásába - olyan zsigerből jövő hülyeségekkel, hogy kitör belőlem a nevetés, és ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 11.

Lorin Walker Madsen turné - második rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - második rész

Előzmények itt , első rész itt .

Negyedik fejezet

Érdekes érzés kerített hatalmába, Claire. Vajon a szocialista realizmus stílusjegyeit magán hordozó panzió nosztalgikus hangulata tette-e velem, vagy mert három nagyon hosszú és fárasztó nap után, ahol napi huszonöt órát össze vagy zárva másokkal, ráadásul angolul kell az agyad tornáztatni, végre egyedül lehettem pár órát és a szerv, ami mindig csak a galibákat okozza lazított egyet az övön, ki tudja? Minden esetre erős   home honvágyat kezdek érezni. (Az angol…) Általában az ember akkor csúszik szét, ha csökken a nyomás rajta.

 

Elmúlt. Élt 14,5 percet.

Felbosszantott, hogy se wifi, se mobilnet, de még térerő se nagyon. Magyarország 15 éve…csak akkor nem akartam ...

Tovább Szólj hozzá

2018. már 04.

Lorin Walker Madsen turné - első rész

írta: Krómer Márton
Lorin Walker Madsen turné - első rész

Előzmények itt .

Csavartam egyet a blogon...

...

És megint csak Exupérinek van igaza, Claire. 10 perc fagyás kint a betonon, mert kretének a ryaneresek. Nem, nem vihetem fel a hátizsákom, mert már azért is külön kéne fizetni. Laptopom csupasz seggével a hónom alatt keresem a helyem, ahol egy barom már hortyog. Mindegy, leülök eggyel előrébb egy üres helyre, remélvén, hogy másnak nem kell.

És ezek után: nem tudom, hogy lehetséges, de akkora a lábtér, hogy még tarkóülésben is elfér a lábam. A hajtómű ott dübörög mellettem sokezer lóerejével. (Csak felébred a mérnök az emberben ilyet látván.) Majd a robotmagyar elkezdi dadogni a széfti ficsörzt elképesztően vicces akcentussal. A sztyuárdeszeket ismerem egy régebbi utamról.
dsc_1105.JPG

...

Tovább Szólj hozzá

2018. feb 25.

Amerikai roots blues szerte Európában

írta: Krómer Márton
Amerikai roots blues szerte Európában

LORIN WALKER MADSEN & THE HUSTLERS (USA) - High desert honky punk

Ennek a cikknek apropója, hogy bemutassam nektek a csütörtökön induló, valamivel több, mint 9000 kilométert felölelő nyugat-európai turnémat. A Salt Lake City-ből származó Lorin Walkerrel és két zenész barátjával fogok eltölteni 25 napot Belgium, Hollandia, Franciaország, Svájc, Olaszország és Németország legkülönbözőbb pontjai között száguldozva. 

28056811_1168591746605556_8224115743115898834_n.jpg

Itt mindent megtudhattok az együttesről és a turné állomásairól.

Íme az út: :)

route_4.jpg

A reggeli géppel röppenek Brüsszelbe (vagyis egészen pontosan Charleroi-ba, csak a Ryanair szerint az Brüsszel, ami olyan, mintha úgy tüntetnék fel a repteret, hogy Budapest - Székesfehérvár...mindegy, kicsire nem adunk), ahol felkapom a buszt és a bandát, és suhanunk tovább  Liège-be. 

...

Tovább Szólj hozzá