2020. már 11.

Turnék a koronavírus árnyékában

írta: Krómer Márton
Turnék a koronavírus árnyékában

88383416_2630476267063081_8956067162275971072_o.jpg

Reggel 10 óra, Barba Negra Track. Cargo busz is, stagehand-ek is megjöttek. A nightliner már bent áll. Ilyenkor kempingnek használják a Track-et, a hídról jól látni hetente akár több alkalommal, hogy emeletes buszok állnak a backstage-ben.

Verőfényes tavaszi napsütés, itt a tavasz. Minden megy a megszokott rutin szerint, berámoljuk a cargobuszt, megyünk a Dürerbe. A sofőrnek heti pihenőjét kell töltenie, ezért nem mozdulhat a busz. Valami feszültség mégis ott a levegőben. Talán még feszültségnek sem nevezhető, de valami benne van. Leginkább bizonytalanság. A héten lemondták a Sons of Apollo turnét, Santana is bejelentette, hogy későbbre csúsznak a bulijai. Borzasztó hirtelenséggel kezdjük a bőrünkön érezni a koronavírus hatását, ami eddig oly távolinak tűnt.

hrp_1853.png

Itt van a Kvelertak is. Amikor elindultak Norvégiából, még minden stimmelt, amióta úton vannak lemondták a prágai bulit. Ma délután kaptuk a hírt: Ausztriában betiltották a 100 főnél nagyobb benti rendezvényeket. Ugrott a holnapi bécsi koncert. Hát ez az a bizonytalanság, ami húzza a stábot. Át is kellett szervezni a menetrendet. Ha reggelig vár a busz, egész nap úton lesznek. Szerencsére a buszsofőrök heti kötelező pihenője kitolható pár nappal; úgy döntöttek, buli után irány egyenesen München, ott lesz elég dayoff...még sok is. Legalább nem lesz visszafelé crossload...

Visszavittem a buszsofőrt, hogy rápihenhessen az éjszakára. Portugál srác, a Pieter-Smit-nél dolgozik (nightlineres cég). Mesélte, hogy csak náluk már három turnét lemondtak, volt kollégája, akit már ki is rúgtak. Három busszal mennének a Tour de France-ra, de hát az is lóg a levegőben...

 0psn9oaq.jpeg

A Leecher április 17-én indul első nagy Európa-turnéjára az osztrák Visions of Atlantissal. Több, mint egy éve dolgozunk rajta. Jelen pillanatban nem érinti a turnét az osztrák korlátozás, Németország 7 tartományában 1000 főben maximalizálták a benti rendezvényeket. De kitudja, napi szinten változik minden.

Ha egy nagy turné veszít egy-két helyszínt, összeszorított foggal, de átvészelik. Ha kis költségvetésű a sztori, már emiatt bukó lehet. A nightlinert ki kell fizetni, a stábot etetni kell, minden dayoff nettó veszteség.

nightliner_tourservice.jpg

Ez egyelőre a tavasz. Mondják, hogy nyárra lecsenghet, nem bírja a vírus a meleget. Nézzünk bizakodva a jövőbe, mert ha nyárra is elhúzódik, és lemondják a fesztiválokat, akkor nagy bajban leszünk. De addig is: „hitelbe nem izgulunk”.

München miatt borzasztó gyors összerámolás volt. Meg ezek a norvég gyerekek - a német kollégákkal ellentétben - szeretnek dolgozni. Az Equilibrium emberei (öten csak a stábban) azt gondolták, hogy majd mi ketten kirámoljuk az összes szajrét, és aggodalmaskodva nézték, hogy hát ehhez a lépcsőhöz kéne még két ember...mondtam, haver akkor haszánld a kezed, mert a négyemberes konténerek nem fognak felrepülni...megtalálta.

Ezek a srácok nyomatták. Mi is nyomattuk. Mindenki húzott volna már el. Meg is köszönték a profi segítséget. Jó, mondjuk nem csak a konténereket tologattuk, hanem összeszedtük a fénycuccot, kábelt tekertünk stb.

Utánfutó zár, rámpa a helyére, mörcs a buszban. Bye guys, stay corona free.

Attól tartok, folytatása következik...

Frissítés: Mire lehozta a blog.hu, addigra ki is jött a rendelet: minden 100 főnél nagyobb rendezvény off. Lenullázták a teljes magyar zenei életet hónapokra. Most van baj.

Szólj hozzá